NOS NieuwsAangepast

Assange spreekt hackers toe

Julian Assange heeft via een videoverbinding een paar duizend mensen toegesproken op een hackersconferentie in de buurt van Alkmaar. "Wees kritisch. Blijf zoeken naar geheime informatie,'' zei de oprichter van WikiLeaks.

Assange sprak vanuit de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich al ruim een jaar schuilhoudt om uitlevering door Groot-Brittannië aan Zweden te voorkomen. Daar wordt hij verdacht van aanranding en verkrachting. Assange is bang dat Zweden hem vervolgens uitlevert aan de Verenigde Staten, in verband met de WikiLeaks-onthullingen.

OHM

Tijdens de vorige editie in 2009 van de hackersconferentie OHM (Observe, Hack, Make) was hij nog als deelnemer en spreker aanwezig.

De man achter WikiLeaks nam het in zijn toespraak op voor Edward Snowden, die in juni geheime informatie over een Amerikaans spionageprogramma aan het licht bracht en naar Rusland is gevlucht. Assange zei ook dat de hang naar veiligheid en staatsveiligheid religieuze vormen heeft aangenomen. "Inclusief bijbehorende normen en rituelen." Hij haalde uit naar Facebook en andere bedrijven. "Ze zijn onderdeel geworden van de controlestaat."

OHM is het grootste hackersfestijn van Europa, dat elke vier jaar wordt gehouden. Tot en met zondag zijn zo'n 3000 mensen bijeen in recreatiegebied Geestmerambacht, bij Alkmaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl