NOS NieuwsAangepast

Wrak gezonken Astrid leeggeroofd

Dieven hebben hun slag geslagen op het gezonken Nederlandse zeilschip Astrid dat voor de kust van het Ierse Cork op de rotsen is gelopen. Volgens Ierse media zijn het antieke kompas, de scheepsbel en het stuurwiel gestolen.

De Ierse kustwacht denkt dat de dieven vrijdagnacht, met laagwater op het schip zijn geklommen. "Met laagwater is het schip goed te zien boven water. We denken dat er mensen met een boot naartoe zijn gegaan, omdat de gestolen voorwerpen zwaar zijn", zegt een woordvoerder van de kustwacht in de krant The Irish Times.

Verbaasd

Eigenaar en kapitein van het 95 jaar oude schip, Pieter de Kam reageert in dezelfde krant: "Ik ben de Ieren heel dankbaar dat ze iedereen aan boord van de Astrid hebben gered, maar ik ben de mensen die aan boord zijn gegaan om de spullen te stelen niet dankbaar. Het is verschrikkelijk."

De Kam is verbaasd dat de dieven hun gang hebben kunnen gaan. De Ierse kustwacht houdt de Astrid vanaf het land en vanuit de lucht in de gaten.

Ongedeerd

De Astrid liep vorige week op de rotsen. Het schip was op weg naar de haven en voer op de motor. Doordat die uitviel had de bemanning het schip niet meer onder controle.

Het zeilschip raakte zwaar beschadigd en is na het ongeluk gezonken. Er waren dertig mensen aan boord. Die werden ongedeerd van het schip gehaald.

Het is nog onduidelijk wanneer het wrak geborgen wordt. De eigenaar en de verzekeringsmaatschappij zijn daarover nog in onderhandeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl