NOS NieuwsAangepast

NSA kan 'bijna alles' doorzoeken

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft bijna ongelimiteerde toegang tot alle online gegevens van iedereen ter wereld. Dat blijkt uit trainingsmateriaal voor het NSA-programma XKeyscore. Dat materiaal is via klokkenluider Edward Snowden in handen gekomen van de Britse krant The Guardian.

Met XKeyscore kunnen onder meer e-mails, chatgesprekken en surfgegevens van miljoenen mensen zonder toestemming worden doorzocht. In de presentatie over het geheime programma staat dat "zo ongeveer alles wat een gewone gebruiker op het internet doet" achterhaald kan worden.

Geen toestemming nodig

Het trainingsmateriaal voor nieuwe analisten laat zien hoe data-analisten van de afluisterdienst het programma kunnen gebruiken om grote hoeveelheden gegevens te doorzoeken. Volgens de training is geen gerechtelijk bevel of toestemming van een leidinggevende nodig. Wel moet de analist in het programma aangeven waarom hij een bepaalde persoon wil onderzoeken.

Medewerkers van de NSA kunnen met het programma op e-mailadres zoeken, maar ook op naam, Facebook-account, telefoonnummer, ip-adres of met steekwoorden.

In een interview met The Guardian in juni hintte Snowden al op een dergelijk programma. "Ik kan achter mijn bureau iedereen ter wereld afluisteren: jou, je accountant, een rechter of de president. Het enige wat ik nodig heb is een persoonlijk e-mailadres", zei hij toen.

Alleen tegen buitenlanders

De veiligheidsdienst bevestigt het bestaan van XKeyscore in een verklaring. Volgens de NSA wordt het programma alleen ingezet tegen buitenlanders en als het in het belang is van de Verenigde Staten.

In juni bracht Snowden het bestaan van het NSA-programma PRISM naar buiten. Met dat programma zou de NSA wereldwijd gegevens vergaren via telecom- en internetbedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl