NOS NieuwsAangepast

Trouwring remonstranten gestolen

Het Remonstrants Seminarium in Barendrecht is een trouwring uit de 17e eeuw kwijt. Het gouden sieraad werd zondagnacht gestolen uit het huis van de rector van de predikantenopleiding.

De ring was ooit van de theoloog Simon Episcopius (1583-1643). Hij was de grondlegger van de Remonstrantse Broederschap, een afsplitsing van de Nederduits Gereformeerde Kerk. Rectoren en hoogleraren dragen de ring sinds 80 jaar bij speciale gelegenheden.

"Ik vind het heel vervelend en verdrietig", zegt rector Tjaard Barnard over de diefstal. "Hoewel het een heel mooie ring is, is het wat ons betreft geen museaal voorwerp. Het is een ring die vanaf 1630 een speciale functie heeft gehad, hij is onvervangbaar."

Gouden tip

"Als het de dieven alleen om de geldwaarde gaat, dan levert het weinig op. Maar voor ons is het een historisch waardevol monument dat een verbinding met het verleden vormt."

De ring heeft een gangbare diameter voor een dikke mannenvinger. Aan de buitenkant van de ring zijn vormen gesneden. Aan de binnenzijde staat in een gravering de naam van Simon Episcopius en van zijn vrouw Maria Pesser en een datum.

De Remonstrantse Broederschap looft voor de gouden tip een beloning uit, maar wil niet zeggen hoeveel. "Het is een hoge beloning, ver boven de actuele waarde van het goud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl