NOS NieuwsAangepast

Beslag op landgoed Houwers

Het Openbaar Ministerie heeft voor 1 miljoen euro beslag gelegd op het landgoed van oud-VVD-Kamerlid Johan Houwers in Winterswijk. Het landgoed dient ook als bewijsmateriaal.

Het OM verdenkt Houwers (55) van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Hij zou bij het afsluiten van een hypotheek valse stukken hebben gebruikt. Houwers stapte eerder deze maand op uit de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend of hij wordt vervolgd.

Met de inbeslagname wil het OM zeker weten dat het mogelijk is om crimineel verkregen geld af te pakken, mocht het tot een strafzaak komen. Houwers bezit het landgoed nog zelf, maar beschikt er nu niet vrij over, zegt het OM. "Hij kan het niet morgen aan iemand verkopen, want er ligt beslag op."

Wethouder

Houwers vindt dat hij geen onjuiste gegevens heeft verstrekt, maar kan zolang het onderzoek van het OM loopt zijn functie als Kamerlid 'niet op passende wijze' invullen. Hij zat bijna drie jaar in de Kamer, daarvoor was hij onder meer wethouder en raadslid in Winterswijk. Ook was hij jarenlang makelaar. In de Tweede Kamer hield hij zich onder meer bezig met ruimtelijke ordening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl