Aandacht Westerbork voor 'Mieke'
Herinneringscentrum Kamp Westerbork voegt een bijzonder geboortekaartje en bijbehorende brief toe aan de tentoonstelling Kindertransporten. Westerbork kreeg de documenten onlangs van een schenker wiens ouders in de oorlog onderduikers in huis hadden, heeft directeur Dirk Mulder bekendgemaakt.
Destijds woonden die ouders in Rijswijk. De vader was actief in het verzet en hij verborg een aantal Joodse onderduikers thuis, onder wie ook kinderen. Een van hen was de op 2 juli 1939 geboren Mieke Meuleman. Mieke's ouders waren elders ondergedoken, maar zij misten hun peuter zo, dat ze haar na enige tijd weer bij zich namen. De verzetsman zag dat toen helemaal niet zitten en had het kind liever bij hem thuis gehouden.
Het gezin Meuleman werd kort daarna verraden en afgevoerd naar kamp Westerbork. De driejarige Mieke en haar moeder werden op 8 juni 1943 op transport gesteld naar een vernietigingskamp. Drie dagen later werden ze in Sobibor vermoord. Hetzelfde lot trof Mieke's vader een maand later.
Brief van ouders
De mensen die Mieke een tijd lang hadden verborgen, vertelden hun eigen kinderen pas ver na de oorlog over het meisje. Zij hadden nog een foto van haar en een brief die Mieke's ouders hadden geschreven over de verzorging van hun dochter.
De brief begint zo: 'Het is ons een zeer zware plicht, om U in te lichten over diverse hoedanigheden en gewoonten van onze eenige lieveling'. Vier pagina's lang schrijven ze over het karakter van hun dochter, haar lievelingseten, haar kleding en de noodzaak om speldjes in haar haar te doen.
Ook staat erin dat Mieke's ouders het te gevaarlijk vonden om haar bedje te verhuizen naar het onderduikadres. Daarom betalen ze 25 gulden voor een ander kinderbedje; het beddengoed wordt wel overgebracht naar het nieuwe adres.
Uniek document
Directeur Mulder van Kamp Westerbork heeft nooit eerder zo'n brief onder ogen gekregen en spreekt van een mogelijk uniek document. De brief en het geboortekaartje van Mieke komen in een aparte vitrine in de tentoonstellingsruimte.
De schenker besloot naar aanleiding van de expositie over kindertransporten de documenten aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork over te dragen.