NOS NieuwsAangepast

Familie Manning teleurgesteld

De familie van Bradley Manning is teleurgesteld over zijn veroordeling. Manning werd vrijgesproken van landverraad, maar is volgens de militaire rechtbank wel schuldig aan spionage en negentien andere aanklachten die tegen hem waren ingediend.

"We zijn blij dat de rechter ziet dat Brad nooit de bedoeling heeft gehad om vijanden van Amerika te helpen", schrijft de familie in een verklaring die is gepubliceerd op de website van de Britse krant The Guardian. "Brad houdt van zijn land en hij droeg zijn uniform met trots."

WikiLeaks

De familie bedankt Mannings advocaten en de duizenden mensen die hem hebben gesteund. "Dankzij hen kon een jonge militair zich verdedigen tegen de macht van niet alleen het Amerikaanse leger, maar ook van de Amerikaanse overheid."

Ook WikiLeaks, de site die de door Manning gelekte documenten publiceerde, is blij dat Manning niet is veroordeeld voor landverraad. "Het was van begin af aan belachelijk dat journalistiek als verraad werd gezien", zei een woordvoerder.

Desondanks maakt WikiLeaks zich zorgen over het verloop van de rechtszaak en de houding van de rechter daarin. Daarvan "wordt men niet erg optimistisch", zegt de woordvoerder.

Kortzichtig

Voorman Julian Assange van de site noemt het feit dat Manning veroordeeld is voor spionage "een gevaarlijk precedent en een voorbeeld van extremisme uit naam van de nationale veiligheid".

Het is een kortzichtige uitspraak, schrijft Assange op de site, die niet kan worden getolereerd en die moet worden teruggedraaid. "Mensen informatie aanbieden die waar is, kan nooit spionage zijn."

Welke straf Manning krijgt is nog niet bekend. De rechtbank beslist dat later.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl