NOS NieuwsAangepast

Rechter: Manning geen landverrader

Bradley Manning is niet schuldig aan het bieden van hulp aan de vijand. Landverraad was de belangrijkste aanklacht tegen de 25-jarige Manning, die 700.000 geheime Amerikaanse overheidsdocumenten openbaar maakte.

De militaire rechter in Fort Meade acht Manning wel schuldig aan de meeste andere aanklachten die tegen hem waren ingediend. Pas later wordt duidelijk welke straf hij daarvoor krijgt.

Inlichtingenanalist Manning speelde de documenten door naar klokkenluiderssite WikiLeaks. Het waren documenten en video's over de strijd in Irak en Afghanistan. Er was ook diplomatieke post bij.

Eenzame opsluiting

Op een van de video's was een helikopteraanval van het Amerikaanse leger op de Iraakse hoofdstad Bagdad te zien. Amerikaanse militairen schieten in het filmpje twaalf Iraakse burgers en twee medewerkers van persbureau Reuters dood.

Manning werd in 2010 opgepakt in Irak. Hij zat een paar weken vast in een cel in Koeweit. Daarna werd hij naar de VS gebracht. Daar zit hij in eenzame opsluiting.

Tegen Manning werden 22 aanklachten ingediend, onder meer voor hulp aan de vijand, spionage, diefstal en computerfraude. Zijn proces begon in juni.

Landverrader

Manning heeft het lekken van de documenten toegegeven. Hij bekende schuld bij tien aanklachten, maar hij bleef het oneens met de aanklacht van 'helpen van de vijand'.

Hij is geen landverrader, zei hij steeds, maar een klokkenluider. De documenten heeft hij gelekt om een discussie op gang te brengen over het Amerikaanse buitenlandse beleid.

Goede bedoelingen

Volgens zijn advocaat was Manning jong en naïef toen hij de documenten lekte. Hij was bovendien gedesillusioneerd na zijn uitzending naar Irak, in 2009. Hij had goede bedoelingen en wilde de wereld verbeteren, zegt hij.

De aanklagers geloofden dat niet. Manning had moeten weten dat groepen als al-Qaida de geheime documenten op internet zouden gaan bekijken, zeiden zij. Ze noemden hem een arrogante jongen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl