NOS NieuwsAangepast

"Vredesakkoord binnen 9 maanden"

Israëlische en Palestijnse onderhandelaars proberen binnen negen maanden een vredesakkoord te sluiten. Beide partijen gaan binnen twee weken verder met hun vredesoverleg.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry in Washington gezegd na afloop van de eerste besprekingen tussen beide partijen in bijna drie jaar tijd.

Onduidelijk is waar de volgende ronde wordt gehouden: in Israël of in Palestijns gebied. Dan gaat het om formele onderhandelingen; de gesprekken van vandaag hadden een voorbereidend karakter.

"Zeer positief"

Bij die gesprekken van vandaag in het Witte Huis, die volgens Kerry "zeer positief" verliepen, zou president Obama een centrale rol hebben gespeeld. Israël wil de komende dagen al maatregelen nemen om de leefomstandigheden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook te verbeteren.

Volgens correspondent Wessel de Jong in Washington heerst er veel pessimisme rond de besprekingen. "Maar de verdienste van Kerry is dat hij voor elkaar heeft gekregen dat alle moeilijke kwesties op tafel komen. Er zijn geen voorwaarden vooraf; over alles kan worden gepraat."

Namens Israël nam minister Tzipi Livni van Justitie deel aan het gesprek met Obama. Toponderhandelaar Saeb Erekat was namens de Palestijnen aanwezig bij het overleg in het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl