NOS NieuwsAangepast

Homo's Rusland digitaal vernederd

Door correspondent David Jan Godfroid

Het lijkt een rage te worden in Rusland: jonge homo's via de sociale media verleiden tot een afspraak en ze vervolgens vernederen en aan de schandpaal nagelen op internet. En dat onder het mom van bestrijding van pedofilie.

Meestal neemt iemand via VKontakte, het Russische Facebook, contact op met het toekomstige slachtoffer. Vervolgens wordt er wat erotisch gechat en wordt er een afspraak gemaakt. De ene keer bij iemand thuis, de andere keer gewoon op straat.

Wat er dan gebeurt, loopt uiteen. Soms wordt het slachtoffer 'alleen maar' uitgescholden. In andere gevallen dwingen de belagers, meestal in een groep, het slachtoffer zich uit te kleden, naakt in een badkuip te gaan zitten en een 'bekentenis' af te leggen, met een kunstpenis in de hand. Het kan ook zijn dat hij urine over zich heen krijgt. Of roze wordt geschilderd.

Neo-nazi

Het slachtoffer wordt gedwongen te vertellen hoe hij heet en waar hij werkt of op school zit. Alles wordt gefilmd en op Youtube gezet, op antipedofil.org of op VKontakte. Hoewel de situatie steevast dreigend is, wordt er weinig rechtstreeks fysiek geweld gebruikt. Het gaat in de eerste plaats om de vernedering.

Volgens sommige bronnen houden zich in Rusland inmiddels zo'n 500 groepen met dergelijke praktijken bezig. De bedenker ervan is Maksim Martsinkevitsj, een beruchte neo-nazi uit Moskou met de bijnaam Hakmes. Hij heeft laten weten met zijn actie de pedofilie in zijn land te willen bestrijden.

Een merkwaardig argument; de slachtoffers zijn juist meestal jonge jongens, die door 'oudere mannen' worden verleid tot seks, al dan niet tegen betaling. De filmpjes zijn populair. De meeste worden tienduizenden keren bekeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl