NOS NieuwsAangepast

Megaschikking voor illegale bank

Het Openbaar Ministerie heeft een megaschikking getroffen met de First Curaçao International Bank (FCIB), bankeigenaar John Deuss en zijn zus, die directeur was. De bank betaalt meer dan 35 miljoen euro en voorkomt daarmee verdere strafrechtelijke vervolging. Daarmee komt er een eind aan een jarenlange juridische strijd.

Volgens het OM heeft de officieel op Curaçao gevestigde bank zich schuldig gemaakt aan het bankieren zonder vergunning in Nederland en het niet melden van ongebruikelijke transacties. Uit het onderzoek van de FIOD bleek dat de internationale bank feitelijk illegaal vanuit een kantoortje in Berg en Dal in Nederland opereerde.

Vermogen

John Deuss is volgens het tijdschrift Quote een van de rijkste Nederlanders. Zijn vermogen werd enkele jaren geleden op een miljard euro geschat. Dat zou hij verdiend hebben met de oliehandel. Inmiddels zou zijn vermogen zijn gehalveerd.

De centrale Bank Nederlandse Antillen trok in 2006 de vergunning van FCIB in omdat de bank werd verdacht van het faciliteren van een omvangrijke btw-fraude in Groot-Brittannië. Door fictieve telecom- en computerhandel liep de Britse overheid miljarden aan belastinginkomsten mis.

Berezovski

De FCIB was een van de eerste banken die bankieren via internet mogelijk maakten. Een van de klanten was de Russische zakenman en miljardair Boris Berezovski, die eerder dit jaar in ballingschap in Londen overleed.

Door de schikking is een veroordeling door de rechtbank in Arnhem onherroepelijk geworden. Vorg jaar legde de rechtbank de FCIB en de twee leidinggevenden boetes van 1,8 miljoen en voorwaardelijke celstraffen op voor bankieren zonder vergunning. Er komt nu geen hoger beroep meer. Ook stopt het OM een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl