NOS NieuwsAangepast

Grieken opgelicht door nepjurist NL

Criminelen misbruiken de namen van Nederlandse juristen om Griekse burgers op te lichten. Duizenden mensen in Athene en Thessaloniki hebben de afgelopen weken een brief gekregen die zogenaamd is geschreven door een Nederlandse advocaat, zegt het meldpunt Fraudehelpdesk.

In de brief wordt de ontvanger verzocht om 1100 euro aan te betalen. In ruil daarvoor kan hij een erfenis van 12,5 miljoen euro tegemoetzien, zo staat in de brief. De afgelopen weken kwamen tientallen achterdochtige Grieken de Nederlandse ambassade om opheldering vragen, omdat onder de brieven de naam van een Nederlander staat.

Na onderzoek van het Nederlandse meldpunt Fraudehelpdesk bleken de Nederlandse namen echt te bestaan. Ze zijn van gepensioneerde bedrijfsjuristen. Zonder hun medeweten zijn hun namen gebruikt.

Nigerianen

Volgens de Fraudehelpdesk gaat het om een nieuwe variant van de bekende erfenisfraude door Nigerianen. Die bedienen zich vooral van brieven in zeer slecht Engels. In dit geval pakken de oplichters het wat professioneler aan, door de namen van bestaande juristen te misbruiken.

Een van de gepensioneerde juristen heeft inmiddels aangifte gedaan van identiteitsfraude. De Fraudehelpdesk denkt dat er buitenlandse criminelen achter de oplichting zitten, maar sluit niet uit dat er Nederlandse handlangers zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl