NOS NieuwsAangepast

EU, VS: leger Egypte moet inbinden

De EU en de VS hebben de machthebbers in Egypte opgeroepen niet meer hardhandig op te treden tegen aanhangers van de Moslimbroederschap. Ze willen dat de rust in het land zo snel mogelijk terugkeert.

De EU heeft voor de tweede keer in twaalf dagen buitenlandcoördinator Catherine Ashton naar Caïro gestuurd voor overleg met de legertop, vice-president Mohamed el-Baradei en vertegenwoordigers van de Moslimbroederschap. Ze liet weten dat de machthebbers moeten afzien van verdere confrontaties met de moslimpartij.

Tientallen doodgeschoten

Ashton riep de Moslimbroederschap op te blijven deelnemen aan het politieke proces in Egypte. De partij voelt daar niets voor omdat partijleider en president Morsi door het leger is afgezet. Bovendien zijn tientallen aanhangers de afgelopen dagen doodgeschoten door het leger bij demonstraties.

Het Witte Huis heeft gezegd dat het harde ingrijpen van het leger "een tegenslag is voor het democratiseringsproces in Egypte".

Moskee Caïro

Intussen heeft de top van de Moslimbroederschap nieuwe protesten aangekondigd.

Duizenden aanhangers van Morsi zijn van plan vanaf een moskee in Caïro naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te lopen. De legertop dreigt opnieuw met hard optreden. De moslimpartij zegt net zolang door te gaan met demonstreren totdat Morsi is vrijgelaten en weer in zijn functie is hersteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl