NOS NieuwsAangepast

China bezorgd over omvang schuld

China maakt zich zorgen over de grote schulden die lokale overheden maken. Dat is een bedreiging voor de ontwikkeling van de landelijke economie. De Chinese Rekenkamer heeft een onderzoek aangekondigd naar geldverslindende projecten die de regio's laten uitvoeren.

Naar verluidt is China geschrokken van het dreigende bankroet van de Amerikaanse stad Detroit, die onder zijn schuldenlast lijkt te bezwijken.

Strakker toezicht

Volgens een schatting van westerse economen is de totale schuld van de Chinese lokale overheden opgelopen van 2 naar 3 biljoen dollar. De financiële en economische crisis is grotendeels aan China voorbijgegaan door een intensief investeringsprogramma. Zo is een netwerk aangelegd voor hogesnelheidstreinen door het hele land, en er zijn duizenden nieuwe wegen en bruggen aangelegd.

De Rekenkamer denkt dat het onderzoek zal leiden tot aanbevelingen voor een strakker toezicht op het financieel-economische beleid van de steden en regio's.

Overheidskantoren

Vorige week maakte de Chinese overheid bekend de bouw van regionale en lokale overheidskantoren te verbieden. De maatregel geldt voor de komende vijf jaar. Lokale overheden gebruikten geld voor armoedebestrijding om enorme kantoren te bouwen.

President Xi Jinping wil zo de buitensporige uitgaven van de overheid stoppen. Ook vindt hij de uitstraling van de gebouwen niet passen bij de Communistische Partij. Hij pleit voor meer soberheid.

Minder staatsinvesteringen

De Chinese regering wil het extra stimuleren van de economie door de overheid een halt toeroepen. De leiders proberen het land minder afhankelijk te maken van staatsinvesteringen en export en meer van de binnenlandse consumptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl