NOS NieuwsAangepast

"Veel fout bij leverancier Apple"

Een leverancier van Apple in China maakt zich schuldig aan allerlei schendingen van de rechten van werknemers. Dat zegt de actiegroep China Labor Watch.

In drie Chinese fabrieken van de Taiwanese fabrikant Pegatron was volgens de actiegroep onder meer sprake van te lange werkweken en er zouden veel jongeren onder de 18 werken, onder dezelfde omstandigheden als volwassenen.

Onderzoek

Volgens de groep werd er in de drie fabrieken respectievelijk 66, 67 en 69 uur gewerkt. In de fabrieken worden iPhones, iPad-onderdelen en Apple computers gemaakt.

In een reactie zegt Apple de beschuldigingen te onderzoeken. Volgens het bedrijf zijn in juni nog de werkuren onderzocht en werd vastgesteld dat een gemiddelde werkweek 46 uur duurde. Apple geeft toe dat Pegatron de id-kaarten van sommige werknemers inhield en heeft het bedrijf gevraagd daarmee te stoppen.

In een van de drie fabrieken worden ook onderdelen gemaakt voor Nokia, Panasonic, HP, Dell, Asus, Acer en Sony. De onderzoekers van China Labor Watch hebben de productielijnen voor die bedrijven echter niet bezocht en kunnen dus niet zeggen of daar ook rechten van werknemers worden geschonden.

Zelfmoord

De omstandigheden waaronder fabrieksmedewerkers in China moeten werken, zijn al langer punt van discussie. Vorig jaar raakte de fabriek van Foxconn, ook elektronicafabrikant voor Apple-producten, in opspraak. Medewerkers pleegden zelfmoord door van het dak van de fabriek te springen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl