NOS NieuwsAangepast

Aantal buitenbaden daalt gestaag

Een op de acht openluchtzwembaden heeft de afgelopen tien jaar de deuren moeten sluiten. Waren er in 2002 nog 254 openluchtbaden, in 2012 was dat aantal gedaald naar 220. Dat blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut, dat sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek doet.

Vorig jaar werden nog eens 30 openluchtbaden met sluiting bedreigd, zegt directeur André de Jeu van de Vereniging Sport en Gemeenten. Vaak vinden gemeenten het te duur om een bad draaiende te houden. Ook na gemeentelijke fusies moet regelmatig een buitenbad dicht, omdat er in de nieuw ontstane gemeente meerdere baden zijn.

Lokale initiatieven

Steeds vaker ontstaan lokale initiatieven waarin burgers samenwerken om een zwembad te behouden, stelt André van Kesteren, deskundige op het gebied van zwembaden. Zo zijn er talloze zwemverenigingen of andere vrijwilligers die buitenbaden runnen. En dergelijke initiatieven nemen alleen maar toe, aldus De Jeu.

Een andere manier om een openluchtzwembad toch open te houden, is door het onder te brengen bij een commerciële partij.

Op deze kaart is het aantal openluchtzwembaden en combizwembaden (een combinatie van een binnen- en een buitenbad) te zien:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl