NOS NieuwsAangepast

Schaliegaspionier VS overleden

In de Verenigde Staten is miljardair, filantroop en pionier George P. Mitchell op 94-jarige leeftijd overleden. Hij bedacht onder meer een techniek om schaliegas uit gesteenten te halen.

Mitchell was de zoon van een Griekse immigrant die een stomerij in Texas opende. Hij studeerde petrochemie en geologie en verdiende daarna zijn fortuin in de olie-industrie. Hij was een van de belangrijkste ontwikkelaars van de schaliegastechniek. Daarbij wordt onder hoge druk water met chemicaliën in steenlagen gespoten. De olie en het gas die daarbij vrijkomen, kunnen dan worden gewonnen.

Grote schaal

Het bedrijf van Mitchell werkte bijna 20 jaar aan de ontwikkeling van de techniek. In de VS wordt die inmiddels op steeds grotere schaal toegepast. In Nederland wordt op dit moment een discussie gevoerd over de voor- en nadelen van schaliegaswinning.

Mitchell verkocht zijn bedrijf in 2002 voor 3,1 miljard dollar. Daarmee kwam hij op plek 239 van de Forbes-lijst 2013, de lijst van rijkste Amerikanen. Het fonds dat hij samen met zijn vrouw in 1979 opzette, heeft voor zo'n 400 miljoen dollar aan giften gegeven aan verschillende goede doelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl