NOS NieuwsAangepast

17 doden bij gevechten Egypte

In Egypte zijn zeker zeventien doden gevallen bij grootschalige demonstraties. Bij gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van de afgezette president Morsi in Alexandrië kwamen zeven mensen om het leven. In Caïro verloren zeker tien mensen het leven, meldt tv-zender al-Jazeera.

De gevechten in Alexandrië ontstonden in de buurt van een grote moskee. Het leger gebruikte traangas om de aanhangers en tegenstanders van Morsi uiteen te drijven.

Honderdduizenden mensen

In Caïro en in andere steden gingen gistermiddag honderdduizenden mensen de straat op. Op het Tahrirplein betuigden mensen hun steun aan het leger en aan de nieuwe regering van Egypte. Enkele kilometers verderop betoogden aanhangers van de afgezette president Morsi.

De minister van Binnenlandse Zaken zei vannacht dat kampen met pro-Morsi-demonstranten "snel en op legale wijze zullen worden ontruimd". De betogers protesteren sinds begin juli op twee plekken in Caïro, nadat het leger de president had afgezet.

Nijlbrug

Volgens nieuwszender al-Jazeera wilden demonstranten na de mededeling van de minister in de hoofdstad een brug over de Nijl bezetten. Het leger zette traangas in om de betogers te verjagen. Ook zou op de demonstranten zijn geschoten, door wie is niet duidelijk.

In Alexandrië en Caïro zouden honderden mensen gewond zijn geraakt. Bij schermutselingen in andere steden raakten nog eens ongeveer 220 mensen gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl