NOS NieuwsAangepast

Pleinen Caïro stromen weer vol

Tienduizenden Egyptenaren hebben gehoor gegeven aan de oproepen van legerleider Sisi en de Moslimbroederschap om de straat op te gaan. Op het Tahrirplein in Caïro betuigen duizenden mensen hun steun aan het leger en aan de nieuwe regering van Egypte. Een paar kilometer verderop, in de wijk Nasr City, staan aanhangers van de afgezette president Morsi.

Legerleider Sisi riep woensdag op tot de massabetoging. Hij hoopt dat daarmee een einde wordt gemaakt aan het geweld in Egypte. Hij vroeg de bevolking "schouder aan schouder te staan" met het leger en de politie.

Verrader

De Moslimbroederschap van de afgezette president Morsi is woest op de "verrader" Sisi. De Moslimbroeders zeggen dat de afzetting van Morsi illegaal is en dat hun leider niet mag worden vastgehouden. Ooggetuigen in Nasr City melden dat legerhelikopters briefjes hebben verspreid, met de oproep om geen geweld te gebruiken.

Sinds het vertrek van Morsi op 3 juli zijn tientallen doden gevallen bij confrontaties tussen zijn aanhangers en zijn tegenstanders. Op 8 juli vielen 51 doden toen Moslimbroeders een legerkazerne in Caïro wilden bestormen. Ze vermoedden dat hun leider daar werd vastgehouden.

Langer vast

Vanochtend lieten de autoriteiten weten dat Morsi nog zeker twee weken vast blijft zitten vanwege nieuwe aanklachten tegen hem. Hij wordt onder meer verdacht van geweld bij zijn uitbraak uit de gevangenis in 2011. Ook zou hij hebben gespioneerd voor Hamas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl