NOS NieuwsAangepast

Oproep VN-chef: laat Morsi gaan

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon roept de autoriteiten in Egypte op de afgezette president Morsi en andere leden van de Moslimbroederschap vrij te laten. Eerder deden de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie hetzelfde.

Komt de ex-president niet op vrije voeten, dan moet er in het openbaar een proces tegen de Moslimbroeders worden gevoerd, zei de VN-chef in New York.

Massabetogingen

Het Egyptische leger zette Morsi op 3 juli opzij na massabetogingen waarin zijn aftreden werd geëist. Sindsdien wordt hij vastgehouden op een onbekende locatie, hoewel er geen formele aanklachten tegen hem zijn ingediend. Zijn familie is daar woedend over en spreekt van een ontvoering.

Ban Ki-moon riep aanhangers en tegenstanders van Morsi op "maximale terughoudendheid" te betrachten. Beide kampen hebben voor vandaag opnieuw grote demonstraties aangekondigd. De vrees bestaat dat die opnieuw tot geweld zullen leiden. Ban Ki-Moon deed een klemmend beroep op de Egyptische interimregering om te stoppen met "willekeurige arrestaties en andere vormen van intimidatie die worden gerapporteerd".

Staatsgreep of niet

Intussen heeft de Amerikaanse regering aangekondigd geen beslissing te zullen nemen over de vraag of er in Egypte begin deze maand sprake was van een staatsgreep of niet. Zou de VS het optreden van het leger als een coup betitelen, dan betekent dat volgens de Amerikaanse wet dat de jaarlijkse Amerikaanse steun van 1,5 miljard dollar aan Egypte moet worden geschrapt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl