NOS NieuwsAangepast

Nieuwe grondwet in Birma

Het parlement van Birma heeft een commissie ingesteld om de grondwet te hervormen. Dat moet het mogelijk maken dat oppositieleidster Aung San Suu Kyi zich verkiesbaar stelt als president.

In de commissie zitten behalve de partij van president Thein Sein, ook de partij van Aung San Suu Kyi en parlementariërs van de andere partijen. Volgens persbureau AP bestaat de commissie uit 109 leden.

Ze moeten de grondwet zo aanpassen dat etnische minderheden in Birma meer mogelijkheden krijgen voor zelfbestuur. De huidige grondwet staat dat niet toe.

Hervormingen

Ook krijgt het leger na verkiezingen, ongeacht de uitslag, procentueel meer parlementszetels dan de andere partijen. En leden van de oppositie kunnen zich niet verkiesbaar stellen voor het presidentschap.

De huidige grondwet was bedoeld om de macht van het leger te waarborgen. Sinds het aantreden van president Thein Sein zijn veel hervormingen ingezet.

De volgende verkiezingen in Birma zijn in 2015. Het is niet bekend gemaakt of de grondwetswijziging voor die tijd moet zijn afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl