NOS NieuwsAangepast

Opruimen wrak Santiago begonnen

In Santiago de Compostella is begonnen met het opruimen van de trein die gisteravond verongelukte. In de vroege ochtend werden de eerste wagons en een locomotief van de hogesnelheidstrein weggetakeld.

De trein ontspoorde gisteravond in een bocht, vier kilometer van het station in Santiago. Het dodental van het ongeluk is opgelopen naar 78. Zeker 130 mensen raakten gewond. Twintig van hen zijn er slecht aan toe; vijf gewonden liggen in coma.

In de trein zaten 218 mensen. Een wagon werd door het ongeluk een weg opgeslingerd, die zeker drie meter hoger ligt.

Hoge snelheid

Over de oorzaak is officieel nog niets bekend, maar de trein reed zeer waarschijnlijk te hard. De machinist, die het ongeluk heeft overleefd, zou kort voor de crash hebben gezegd dat hij 190 kilometer per uur reed. Op de rampplek was 80 kilometer per uur toegestaan.

De Alvia-hogesnelheidstreinen zijn gebouwd tussen 2006 en 2009 en worden pas sinds vorig jaar ingezet op het traject van Madrid naar Santiago. Het spoor was op de plek van het ongeluk niet uitgerust met het veiligheidssysteem ERMTS. Op hogesnelheidslijnen in Nederland is dat veiligheidssysteem wel aanwezig.

Medeleven

De Spaanse premier Rajoy heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan de rampplek. Rajoy komt uit Santiago. Hij heeft zijn diepste medeleven betuigd aan de nabestaanden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat er vooralsnog vanuit dat er geen Nederlanders onder de slachtoffers zijn, maar houdt nog een slag om de arm zolang de Spaanse spoorwegen de namen nog niet hebben vrijgegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl