NOS NieuwsAangepast

Cordaid helpt arme Nederlanders

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid helpt lokale coöperaties met het bestrijden van de armoede in Nederland. Er zijn verscheidene projecten waaraan Cordaid steun geeft.

Zo wordt in de regio Arnhem-Nijmegen een coöperatie geholpen die voor arme mensen groenten teelt. En in Breda wordt een project ondersteund dat werklozen weer een baan geeft. Mensen kunnen daar bijvoorbeeld een bedrijfje beginnen met behoud van hun uitkering.

De afgelopen twintig jaar is het aantal Nederlanders dat in armoede leeft, gestegen van vier naar tien procent, zegt de organisatie. Het Sociaal en Cultureel Planbureau hanteert een andere definitie dan Cordaid en gaat uit van 7,5 procent van de bevolking die onder de armoedegrens leeft.

Ervaring

De ontwikkelingsorganisatie geeft vooral hulp in het buitenland. De ervaring die is opgedaan in bijvoorbeeld Congo en Afghanistan wordt nu in Nederland ingezet.

Cordaid zegt dat de hulp aan Nederlanders niet ten koste gaat van de hulp in het buitenland. Ook wordt geen overheidsgeld gebruikt voor binnenlandse projecten. In totaal bedraagt de steun van Cordaid aan de lokale coöperaties minder dan 1 procent van het totale hulpbudget.

Verschillende organisaties zetten vraagtekens bij het initiatief van Cordaid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl