Politici Bulgarije bevrijd

Honderden leden van de oproerpolitie hebben er vannacht voor gezorgd dat ministers en parlementsleden alsnog konden vertrekken uit het Bulgaarse parlement. Dat melden lokale media. De politici zaten sinds gisteravond vast omdat demonstranten het gebouw hadden geblokkeerd.

De bevrijdingsactie in de hoofdstad Sofia volgde op een eerdere mislukte poging gisteravond. Honderden mensen gooiden toen met stenen en flessen, wierpen barricades op en vormden een kring om het parlement. Bij de gevechten raakten zeker vier mensen gewond, onder wie een agent.

Dagelijkse protesten

Gisteren was het de 40ste dag van de vrijwel dagelijkse anti-regeringsprotesten in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De demonstranten zeggen dat ze net zo lang doorgaan tot de regering opstapt. Tot op heden waren de protesten geweldloos.

De directe aanleiding voor de demonstraties was de beslissing om een mediamagnaat tot veiligheidschef te benoemen. Volgens de actievoerders is het een voorbeeld van staatsinstellingen die beheerst worden door particuliere belangen.

De demonstranten protesteren ook tegen het economische beleid van de regering, een coalitie van socialisten en vertegenwoordigers van de Turkse minderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl