NOS NieuwsAangepast

Afkoeling in water niet zonder risico

Mensen die vanwege de warmte verkoeling zoeken in de rivier de Geul, lopen het risico om ziek te worden. Daarvoor waarschuwt het waterschap Roer en Overmaas. Het waterschap zegt dat de waterkwaliteit slecht is en dat infecties op de loer liggen.

De Geul stroomt door het zuiden van Limburg, waar veel campings vol staan. Het riviertje komt ook door Valkenburg.

'Niet zwemmen'

Het waterschap heeft campinghouders geïnformeerd over de slechte waterkwaliteit. Langs de oevers staan ook borden. "Het is in een ieders belang om niet in de Geul te zwemmen, hoe verleidelijk dat ook is", zegt het waterschap bij de regionale zender L1.

De waterkwaliteit van de Geul is al tijden slecht. Volgens het waterschap komt dat door lozingen van het riool in België, waar de Geul ontspringt.

Waarschuwing

Ook op andere plaatsen in Nederland wordt mensen afgeraden om te zwemmen. Bij 24 officiële zwemlocaties door het hele land zijn waarschuwingen van kracht, bijna allemaal vanwege blauwalg. Voor negen locaties geldt een negatief zwemadvies.

Veel mensen negeren de zwemverboden in rivieren en meren. Daardoor vallen ieder jaar doden. Rijkswaterstaat wees vorige week al op de gevaren van zwemmen in rivieren. Badgasten kunnen zich vergissen in de sterke stroming of ze kunnen te dicht bij binnenvaartschepen komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl