NOS NieuwsAangepast

Meer teams voor zorg levenseinde

Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen richten een speciaal team op voor de zorg in de laatste levensfase van patiënten. In deze zogenoemde 'palliatieve zorgteams' spreken zorgverleners vroegtijdig met patiënt en familie over moeilijke beslissingen en wensen rondom het levenseinde.

Van 22 ziekenhuizen is bekend dat ze inmiddels een palliatief zorgteam hebben. Nog eens 21 ziekenhuizen hebben hiervoor plannen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland en Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg, waar 57 van de 92 ziekenhuizen aan meewerkten.

Lastige gesprekken

Volgens oncoloog Joep Douma mijden veel zorgverleners nu nog de gesprekken over het levenseinde, terwijl daar bij patiënten juist veel behoefte aan is. Hij richtte in 2007 als een van de eersten een palliatief team op in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.

Zorgverleners uit palliatieve teams maken sterven bespreekbaar. Ze praten over het bestrijden van pijn, het wel of niet doorbehandelen en persoonlijke dilemma's. Met collega's, met de patiënt en met de familie.

Draagvlak

Frans Baar is directeur van de Stichting Leerhuizen Palliatieve Zorg. Ook maakt hij als arts deel uit van het palliatieve zorgteam van het Maasstad-ziekenhuis in Rotterdam. "Vanuit steeds meer ziekenhuizen komt de vraag naar een meer gestructureerd programma voor palliatieve zorg."

Hij ziet vooral het bestuurlijke draagvlak toenemen. "Dat is belangrijk, want anders strandt het idee van een enkele enthousiasteling. Ook het zorgpersoneel geeft duidelijk aan meer aandacht te willen geven aan palliatieve zorg."

Volgens hem groeit zowel bij zorgverleners als bij patiënten en hun familie het besef dat een paar maanden langer leven geen garantie is voor een paar mooie laatste maanden.

Efficiënt

Verzekeraar Achmea juicht het ontstaan van palliatieve zorgteams in ziekenhuizen toe. Mariska Koster, longarts en medisch adviseur bij de zorgverzekeraar: "Als je goede palliatieve zorg levert, neemt het aantal behandelingen dat niets toevoegt af. Dat is beter voor de patiënt, zijn naasten en voor de zorg."

Het laatste levensjaar van mensen is vaak een duur levensjaar. Volgens Douma wordt met zijn palliatieve team gemiddeld 1200 euro per patiënt bespaard. Koster vindt het belangrijk om in de laatste levensfase te kijken welke zorg nog gepast en efficiënt is. Achmea kijkt momenteel hoe ziekenhuizen kunnen worden gecontroleerd op de manier waarop zij de palliatieve zorg organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl