NOS NieuwsAangepast

"Foliumzuur bij reumabehandeling"

Reumapatiënten die tegen hun klachten het medicijn methotrexaat gebruiken, hebben er baat bij om foliumzuur te slikken tegen de bijwerkingen van methotrexaat. Dat blijkt uit een analyse van bijna 700 patiënten die foliumzuur aan de behandeling met methotrexaat kregen toegevoegd.

In Nederland lijden 2,3 miljoen mensen aan een vorm van reuma. Meestal krijgen zij methotrexaat toegediend, omdat dat voordelen heeft ten opzichte van soortgelijke medicijnen. Zo hoeft methotrexaat maar één keer per week te worden ingenomen en bestrijdt het effectief de gewrichtsklachten.

Het middel heeft relatief weinig ernstige bijwerkingen, maar veel patiënten ervaren juist de minder ernstige bijwerkingen als hinderlijk. Misselijkheid, overgeven en buikpijn zijn vaak aanleiding om de behandeling te stoppen.

Zonder recept verkrijgbaar

Artsen schrijven foliumzuur al in veel gevallen voor. De Engelse reumatoloog en hoogleraar Jasvinder Singh pleit voor het standaard toedienen van foliumzuur bij een methotrexaat-behandeling. Volgens hem ondersteunt dit onderzoek bestaand bewijs en is met deze analyse bewezen dat foliumzuur de bijwerkingen van methotrexaat aanzienlijk vermindert.

Foliumzuurtabletten zijn in Nederland zonder recept verkrijgbaar bij de drogist. 120 pillen kosten ongeveer 2,40 euro.

Voor juiste informatie over dosering is afstemming met de arts of apotheek gewenst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl