NOS NieuwsAangepast

Zuidhorn wil Mollema-brug

Er wordt mogelijk een brug vernoemd naar Bauke Mollema. De burgemeester van Zuidhorn, de gemeente waar de nummer zes van de Ronde van Frankrijk opgroeide, wil een brug over het Aduarderdiep de Bauke Mollema-brug dopen.

In zijn middelbareschooltijd fietste Mollema elke dag over de brug. Op zijn website zegt hij over de dagelijkse fietstocht van twaalf kilometer dat daar het begin van zijn wielercarrière ligt.

Burgemeester Swart vindt een vernoeming van de nu nog naamloze brug naar de wielrenner daarom een goed idee. "Wie weet wint hij over twee of drie jaar de Tour", zegt hij. "Mensen kunnen dan denken: hee, hier heeft hij altijd langsgereden."

Steile brug

De brug past ook goed bij de klimmer Mollema omdat hij zo steil is, zegt Swart. "Het is niet niks. Het is geen Alpe d'Huez, maar je moet toch wel je best doen om er overheen te komen."

De brug is niet van de gemeente maar van de provincie Groningen, dus de burgemeester moet zijn plan voorleggen aan de provincie. "Ik ga volgende week maar eens een kopje koffie drinken op het provinciehuis om te kijken of het te realiseren is."

Mollema-bult

Overigens werd dezelfde brug tijdens de afgelopen Ronde van Frankrijk door wielerfans al de 'Mollema-bult' genoemd. Mollema-aanhangers hingen er spandoeken op met die naam, maar de provincie vond dat te gevaarlijk en verwijderde ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl