NOS NieuwsAangepast

Vliegtuigresten WOII geborgen

In de buurt van Darwin in Australië zijn de resten gevonden van een Nederlandse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een B25D Mitchell die deel uitmaakte van het 18e squadron van het KNIL.

Het toestel werd tijdens een oefening bij de Quail-eilanden geraakt door een waterzuil die werd veroorzaakt door bommen van een ander toestel. Een van de vleugels brak af en het vliegtuig verdween met zes bemanningsleden in de golven.

Brokstukken en motor

Australische militairen kammen bij Darwin een voormalig oefenterrein uit om het van explosieven te ontdoen. De regio wordt binnenkort opengesteld voor toeristen. De militairen vonden brokstukken van het toestel en ook een motor, al is die alleen bij extreem laag tij te zien. Er zijn geen menselijke resten gevonden.

Projectleider David Thomas was verrast over de vondst, omdat het toestel ergens anders in zee was gestort. De bommenwerper moet door de sterke getijdewerking zijn verplaatst. De meeste wrakstukken zijn geborgen en worden vernietigd. De motor blijft in het water liggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl