NOS NieuwsAangepast

38 miljoen voor jonge onderzoekers

De komende drie jaar krijgen 155 jonge onderzoekers een Veni-beurs van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. De beurs bedraagt maximaal 250.000 euro en is bedoeld voor wetenschappers die maximaal drie jaar geleden zijn gepromoveerd.

Voor de Veni-beurzen is in totaal 38 miljoen euro beschikbaar, voor onderzoek op een uiteenlopend terrein. Bijvoorbeeld hoe het komt dat verkiezingen op geweld uitlopen, hoe beter beschermd kan worden tegen plantenziektes, hoe Noordwest-Europa in het verleden hongersnood uitbande, en onderzoek naar persoonlijkheidsveranderingen bij nieuwe ouders.

Wetenschapsfinancier

Bij de Veni-beurs werkt NWO samen met het ministerie van Onderwijs, de Koninklijke Academie van Wetenschappen en de universiteiten. Er worden ook Vidi- en Vici-beurzen verstrekt, voor wetenschappers die al langduriger onderzoek gedaan hebben en voor zeer ervaren onderzoekers.

NWO beschikt over een jaarlijks budget van 625 miljoen euro, en is daarmee een van de grootste wetenschapsfinanciers van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl