NOS NieuwsAangepast

Paus warm ontvangen in Brazilië

Paus Franciscus is aan het begin van zijn bezoek in Brazilië enthousiast begroet door tienduizenden Brazilianen. De menigte wachtte hem op in het centrum van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro.

Volgens correspondent Marc Bessems heerste er een feeststemming: "Ik heb zelfs monniken zien hossen, die waren dolgelukkig dat ze de paus zagen."

Voor het gouvernementele paleis spoorde hij in een toespraak jonge katholieken aan om "discipelen van alle naties" te maken. Verder zei de paus dat hij naar Brazilië is gekomen om jongeren uit de hele wereld te ontmoeten die "zich aangetrokken voelen tot de open armen van Christus de Verlosser".

Demonstratie

Kort na de toespraak sloeg de feeststemming om in een demonstratie die al snel uit de hand liep. Er waren ongeveer 1500 à 2000 demonstranten. "Het protest was niet zozeer tegen de paus gericht, het was een voortzetting van alle protesten de afgelopen maand", zegt Marc Bessems. De ME greep in na berichten dat er een molotovcocktail naar de politie was gegooid.

Bij de demonstratie raakte een Franse journaliste gewond. Hoeveel gewonden er verder zijn gevallen is niet bekend. Zeker vijf mensen zijn opgepakt.

Wereldjongerendagen

Terwijl de paus zijn toespraak hield, vonden Braziliaanse militairen een zelfgemaakt explosief bij een katholieke gedenkplaats waaraan de paus later deze week een bezoek brengt.

Franciscus is de eerste Latijns-Amerikaanse paus en brengt zijn eerste buitenlandse bezoek aan Brazilië. Hij is daar onder meer om de Wereldjongerendagen in Rio de Janeiro bij te wonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl