NOS NieuwsAangepast

VN: grote zorgen om kinderen Syrië

De speciale VN-gezant voor Kinderen heeft na een bezoek aan Syrië haar bezorgdheid geuit over de situatie van de kinderen in het land.

Leila Zerrougui zegt dat ze is overweldigd door het lijden van de kinderen en waarschuwt tegelijkertijd dat de strijdende partijen worden vervolgd voor de wreedheden tegen minderjarigen. Zij vreest dat er een verloren generatie opgroeit.

Zerrougui sprak in Syrië met ouders van wie de kinderen bij bombardementen omkwamen, kinderen die getuige waren van het overlijden van een broer of zus en met pubers die meevochten aan de kant van de oppositie.

Vluchtelingen

Volgens Zerrougui worden kinderen niet alleen geronseld, maar worden ze ook opgepakt en vastgehouden door het Syrische leger. De meeste commandanten ontkennen dat ze jonge kinderen in hun gelederen hebben. De Syrische regering nam onlangs een wet aan die het ronselen van jonge kinderen verbiedt, maar kinderen die meevechten bij de oppositie worden wel gearresteerd en vastgehouden.

Sinds het begin van het conflict in Syrië zijn ongeveer 7000 kinderen omgekomen die jonger zijn dan vijftien jaar. Daarnaast is de helft van de 1,7 miljoen Syrische vluchtelingen kind. In Syrië zelf hebben 3 miljoen kinderen dringend behoefte aan humanitaire hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl