NOS NieuwsAangepast

Hogere Nederlandse staatsschuld

Het afgelopen jaar is de Nederlandse staatsschuld fors toegenomen. In het eerste kwartaal groeide de staatsschuld naar 72 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Vorig jaar was dit nog 67,7 procent.

Uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat blijkt dat Nederland met deze staatsschuld ruim onder het gemiddelde van alle eurolanden blijft. De gemiddelde Europese schuld is het afgelopen jaar toegenomen met 4 procentpunt, van 88,2 naar 92,2 procent van het bbp.

De staatsschulden zijn gestegen omdat de eurolanden meer geld hebben uitgegeven dan dat ze binnenkregen. Zo zijn door de aanhoudende crisis de uitkeringen gestegen en de belastinginkomsten gedaald.

60 procent van het bbp

De eurolanden hebben afgesproken dat de staatsschuld niet meer mag zijn dan 60 procent van het bbp. Het merendeel van die landen houdt zich niet aan die regels. Alleen de schulden van Estland, Luxemburg, Finland, Slovenië en Slowakije zijn laag genoeg.

De Duitse schuld bleef met 81,2 procent nagenoeg op hetzelfde niveau. Het euroland met de hoogste schaatsschuld is Griekenland. Daar bedraagt de schuld 160,5 procent van het bbp. Italië en Portugal volgen met ongeveer 130 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl