NOS NieuwsAangepast

Nederlanders voor rechter Rusland

In Moermansk in het noorden van Rusland moeten vier Nederlandse documentairemakers vanmiddag voor de rechter komen op verdenking van homopropaganda. Ze krijgen steun van medewerkers van het Nederlandse consulaat.

De vier waren bezig een documentaire over homoseksualiteit in Rusland te maken. Daarvoor hadden ze ook een jongen van 17 ondervraagd, wat in Rusland gezien wordt als overtreding van de wet die propaganda voor homoseksualiteit verbiedt.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken regering is bezorgd over de zaak, ook omdat niet duidelijk is waar de Nederlanders precies van worden beschuldigd. Minister Timmermans volgt de zaak op de voet, laat een woordvoerder weten.

Boete

De Nederlanders werden gearresteerd op een festival in Moermansk, bij de grens met Finland. Een van de arrestanten is Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks in Groningen. Hij is ook voorzitter van de stichting LGBT, die zich beijvert voor de sociale acceptatie van lesbiennes, gays, biseksuelen en transgenders.

Mogelijk legt de rechter de vier een boete op van omgerekend 125 euro en zet hij ze het land uit. Het materiaal met interviews is door de Russische politie in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl