NOS NieuwsAangepast

Meerderheid voor Abe in Japan

Bij de Hogerhuisverkiezingen in Japan heeft de liberaal-democratische partij van van premier Abe een meerderheid gehaald. Dat melden Japanse media op basis van exitpolls. De coalitie zou op 132 zetels komen, tien meer dan nodig voor een meerderheid.

Voor het eerst in jaren heeft een partij nu de controle over het Lager- en het Hogerhuis. Daarmee lijkt de weg vrij voor het doorvoeren van 'Abenomics', de plannen van Abe die de Japanse economie moeten herstellen.

Ondanks Abe's overwinning blijft er kritiek op zijn agressieve economische stimuleringsmaatregelen. De regering steekt daar veel geld in, waardoor de toch al hoge staatsschuld verder oploopt.

Grensconflicten

Premier Abe wil niet alleen de Japanse economie weer aan de praat krijgen. Hij is ook voorstander van het opheffen van het verbod op het hebben van een leger dat sinds de Tweede Wereldoorlog geldt. Die wens lijkt ingegeven door slepende grensconflicten met de buurlanden China en Zuid-Korea.

Abe wil bovendien de kerncentrales weer aanzetten, die zijn stilgelegd na de ramp in Fukushima. Sinds de ramp zijn veel Japanners tegen kernenergie. Toch is de kans groot dat er een politieke meerderheid is voor het opstarten van de centrales.

Wisselingen

Door het ontbreken van een meerderheid in het parlement en de senaat wisselde de politieke macht in Japan de laatste tijd vrijwel jaarlijks. Keer op keer werd een nieuwe premier gekozen. Door die wisselingen stagneerde de uitvoering van veel wetten.

Ook Abe vertrok een keer als premier, toen hij geen meerderheid haalde in het Hogerhuis en het Lagerhuis. Dat was bij verkiezingen in 2007.

De officiële uitslag van de verkiezingen wordt rond middernacht bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl