NOS WielrennenAangepast

Zege Quintana, podium Rodríguez

Nairo Quintana heeft de twintigste en voorlaatste etappe van de Tour de France gewonnen. Maar dat niet alleen, de Colombiaan van Movistar pakte ook de bolletjestrui en de tweede plaats in het klassement.

Quintana liet op de slotklim Joaquim Rodríguez en Chris Froome achter zich. Froome werd derde, maar rijdt zondag wel in het geel over de Champs Elysées in Parijs.

Bauke Mollema hield zich keurig staande op de laatste Alpen-col en behield zijn zesde stek in het algemeen klassement.

Rolland verzamelt bergpunten

Om 13.40 uur begon het peloton, nog 170 man sterk, aan de etappe. Vroeg in de wedstrijd sprongen Pierre Rolland, Igor Antón, Christophe Riblon, Cyril Gautier, Marcus Burghardt, Juan Antonio Flecha, Simon Clarke, Jens Voigt, Mikel Astarloza en Pavel Broett weg.

Bij vier kleine colletjes vroeg in de koers wilden Rolland en Riblon punten pakken voor de bergtrui en Antón verdedigde daarin de belangen van ploegmaat Mikel Nieve.

Rolland verzamelde voldoende punten om leider te worden in het bergklassement. Omdat Movistar (Quintana en Alejandro Valverde) de dans leidde in het peloton kon Sky van geletruidrager Froome het lang kalmpjes aan doen, tot er serieus geklommen moest worden en dat was diep in de finale.

Veteraan Voigt versnelt op Revard

Aan de voet van de Revard (top na 80 kilometer) sprong veteraan Voigt weg en hij bereikte met lichte voorsprong op Antón de top. Op twee minuten volgden Rolland en andere vluchters, aangevuld met het BMC-koppel Tejaj van Garderen en Philippe Gilbert.

Rolland, die bij de vierde helling Antón bijna de berm inreed, pakte op de Revard nog eens zes punten voor de bergtrui.

De bijna 42-jarige Voigt begon na 114 kilometer aan de 10,7 kilometer lange slotklim naar Annecy-Semnoz, op 1.00 gevolgd door de groep-Rolland. Het peloton maakte haast in de aanloop naar de laatste Alpen-col van de jubileumeditie, met de Sky-ploeg van Froome en Movistar namens Quintana in de voorste gelederen.

Podiumplaats Contador in gevaar

Voigt mocht nog wel op kop rijden op de Semnoz, maar die droeg niet voor niks het predicaat 'buitencategorie' en al snel werd hij verdrongen door de echte klimmers, Froome en Quintana voorop.

Met nog 8 kilometer te gaan gaf Froome gas en alleen Rodríguez en Quintana bleken in staat het geel te volgen. Contador moest passen en al snel werd duidelijk dat zijn podiumplaats in het geding was.

Contador stond tweede, op slechts 0.21 gevolgd door Quintana en met Rodríguez op 0.47. Een enorme eindsprint had de tweevoudig Tour-winnaar (2007 en 2009) nog kunnen redden, maar die bleef uit. En het trio op kop liep langzaam maar zeker steeds verder op hem uit.

Mollema verdedigt zesde plaats

Kort voor de top demarreerde Froome nog een tweede keer. Rodríguez had niet direct een antwoord, Quintana wel en hij ging erop en erover en passeerde met de 50 punten op de top Froome ook nog in het bergklassement. Rodríguez ging met een eindsprint nog over Froome heen.

Voor Belkin-kopman Mollema stond de zesde plaats in de eindrangschikking op het spel en hij verdedigde die met hand en tand. Jakob Fuglsang, zijn naaste belager, probeerde hem nog van zich af te schudden, maar Mollema zat vast in zijn wiel en eindigde net voor de Deen.

Laurens ten Dam had nog uitzicht op een plaats in de toptien, maar duikelde van de elfde naar de dertiende plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl