Dierenleed leeft in Den Haag

Kamerlid Geert Wilders heeft Kamervragen gesteld over de mishandeling van een vrouw uit Spijkenisse en het ophangen van haar hondje aan zijn riem.

Daarin kondigt hij aan dat hij 1000 euro uitlooft voor de gouden tip die leidt naar de jongens die "deze barbaarse daden" op hun geweten hebben, en vraagt hij het kabinet het tipgeld te vertienvoudigen. 

Het onderwerp dierenleed leeft in Den Haag. En niet alleen bij Wilders. Het wordt zelfs steeds meer een verkiezingsitem.   

Dierenbeulen

Voor LPF-Kamerlid Joost Eerdmans bijvoorbeeld heeft de harde aanpak van dierenbeulen een van de hoogste prioriteiten. Hij wil dat er strenge straffen (maximaal vier jaar cel) komen te staan op het mishandelen en doden van dieren en dat de daders ook tot tbs veroordeeld kunnen worden.

Maar niet alleen rechtse politici maken zich druk om dierenleed. Begin dit jaar pleitte Femke Halsema van GroenLinks voor het opnemen van dierenrechten in de Grondwet. 

Zij hoopt dat dit consequenties heeft voor bijvoorbeeld de bio-industrie, de jacht en dierproeven. "De dieren zullen een minder ellendig leven hebben of gaan een minder gruwelijke dood tegemoet", verklaarde zij in de media. 

Kiezers weglokken

Boze tongen beweerden direct dat zij dit voorstel had gedaan om kiezers weg te lokken van de Partij voor de Dieren, de eerste heuse dierenpartij in Nederland.

De PvdD deed in 2004 mee aan de Europese verkiezingen en wist 3,2 procent van de stemmen en daarmee net geen zetel (3,7 procent) in de wacht te slepen. In de Politieke Barometer van Interview/NSS staat de partij deze week op 0,6 procent van de stemmen. Dat betekent ook net geen zetel.  

Deel deze pagina

Nieuws

Video en Audio

Meer video en audio