NOS NieuwsAangepast

Franse rellen na controle moslima

In de Franse plaats Trappes zijn vannacht rellen uitgebroken. Een paar honderd mensen verzamelden zich voor het politiebureau, sommigen gooiden met stenen.

Ze zijn boos over de arrestatie van een man, afgelopen donderdag. De man liep met zijn volledig gesluierde vrouw over straat, toen agenten haar vroegen zich te legitimeren. Het is in Frankrijk verboden om in het openbaar een sluier te dragen die het gezicht helemaal bedekt.

Wurgen

De man wilde niet dat zijn vrouw haar sluier afdeed en kreeg ruzie met de agenten. Hij probeerde een van hen te wurgen, zegt de Franse justitie. Daarop werd hij aangehouden en vastgezet.

De gesluierde vrouw vertelt een ander verhaal. Zij zegt dat ze met haar man en haar moeder op straat liep toen de agenten haar aanspraken. "Zoals gewoonlijk werkte ik mee", zegt ze tegen islamophobie.net, "maar toen zag ik dat een van de agenten mijn moeder hard duwde".

Motorkap

Haar man zou hebben geprotesteerd, en daarop zijn ingerekend. Zelf werd ze ook agressief benaderd, zegt ze. Agenten zouden haar aan haar sluier hebben getrokken en met haar hoofd op de motorkap van een auto hebben geduwd.

De politie noemt het geweld van vannacht onaanvaardbaar. In de stad werden vuilnisbakken in brand gestoken en vuurwerk afgestoken. Een bushokje werd vernield.

Agenten zetten traangas in. Zes mensen zijn opgepakt. Een man raakte gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl