NOS NieuwsAangepast

Oproer in detentiecentrum Nauru

Op het eiland Nauru, in de Stille Oceaan, zijn gisteren rellen uitgebroken in een detentiecentrum. Dat gebeurde enkele uren nadat Australië bekend maakte de deuren te sluiten voor bootvluchtelingen.

Meer dan honderd vluchtelingen richtten vernielingen aan. Een aantal gebouwen ging in vlammen op. De schade wordt geschat op vijftig miljoen euro. Vier mensen liggen met verwondingen in het ziekenhuis. Het is niet bekend of het bewakers of vluchtelingen zijn.

Schiermonnikoog

De vluchtelingen kwamen in opstand tegen de slechte omstandigheden waaronder ze gevangen worden gehouden. Ook hebben ze geen uitzicht op een afloop van hun asielprocedure.

Tijdens de chaos wisten veel asielzoekers uit het detentiecentrum te ontsnappen. Meer dan vijftig vluchtelingen werden weer opgepakt. Het is niet duidelijk hoeveel ontsnapte asielzoekers nog vrij rondlopen op het eiland, dat ongeveer half zo groot is als Schiermonnikoog.

Politiemacht

De politie van Nauru deed tijdens de oproer een beroep op de bevolking om te komen helpen. De politiemacht op het eiland was niet in staat om de rellen te beteugelen.

De Australische minister van immigratie, Tony Burke, zegt dat de verantwoordelijken voor de rellen op Nauru zullen worden berecht. Australië detineert honderden asielzoekers op Nauru. De Australische autoriteiten spreken tegen dat er een link is tussen de rellen en de beslissing geen bootvluchtelingen meer op te nemen. Ze worden meteen doorgestuurd naar Papoea-Nieuw-Guinea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl