NOS NieuwsAangepast

Verzamelen telefoondata verlengd

Een geheime Amerikaanse rechtbank is opnieuw akkoord gegaan met het op grote schaal verzamelen van telefoongegevens door inlichtingendiensten. De Amerikaanse overheid zegt de verlenging openbaar te hebben gemaakt om meer transparantie te betrachten.

De toestemming om op grote schaal data op te vragen geldt al jaren, maar die moet iedere drie maanden opnieuw door de geheime rechtbank worden gegeven. Met deze vergunning worden bedrijven gedwongen om dagelijks gegevens over honderden miljoenen telefoongesprekken af te geven.

Kritiek

De Amerikaanse overheid noemt de acties legaal en nodig in de strijd tegen terrorisme. Burgerrechtenorganisaties en privacybewegingen hebben veel kritiek op de maatregelen, net als sommige Amerikaanse leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat en politici in andere landen.

Vorige maand onthulde voormalig CIA-medewerker Edward Snowden het bestaan van grootschalige afluisterprogramma's. Dat zorgde voor een internationale rel. Snowden zelf zit voor zover bekend nog altijd in een transitruimte op een vliegveld in Moskou.

De VS heeft een arrestatiebevel tegen Snowden uitgevaardigd. Hij wordt onder meer verdacht van spionage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl