NOS WielrennenAangepast

Costa boekt tweede etappezege

Rui Costa heeft zijn tweede etappezege in deze Tour te pakken. De Portugees was in de zware Alpenrit van Bourg-d'Oisans naar Le Grand-Bornand over 204,5 kilometer de snelste van een hele reeks vluchters.

Zo'n 45 renners, onder wie Johnny Hoogerland, Tom Dumoulin en Robert Gesink, geloofden in eigen succes en koersten de gehele etappe in verschillende samenstellingen minuten voor op het peloton. Op de laatste klim vloog Costa weg en reed hij op knappe wijze naar de dagzege.

Zestal

Pierre Rolland hield het lange tijd vol, maar op de laatste beklimming was de tank van de Fransman leeg. In de achtervolgende groep schudde de Cofidis-ploeg hard aan de boom en daar hadden de Nederlanders geen antwoord op. Daniel Navarro, Andreas Klöden, Jan Bakelants, Bart De Clercq en Costa bleven over en van die zes was de Portugees veruit de beste.

Costa liet het vijftal in de stromende regen achter en slokte in een mum van tijd Rolland op. Klöden ging nog wel in de tegenaanval, maar de man van Movistar was gevlogen. In de afzink naar de meet hield Costa zijn voorsprong eenvoudig in stand en boekte hij zijn tweede zege in de honderdste Tour.

Kanonnen houden zich rustig

De grote mannen hadden zich geen moment beziggehouden met de dagzege. Pas op de slotklim kwam er enige reuring:de voor het podium ongevaarlijke Valverde kneep ertussenuit.

Toen de top al in zicht was, ging het tempo ineens flink omhoog. Mollema hield zich op indrukwekkende wijze staande, maar Ten Dam lukte dat niet. Hij zakte van de tiende naar de elfde plaats in het algemeen klassement. Uiteindelijk vielen de verschillen mee. Valverde finishte een paar tellen voor de groep met Chris Froome en Bauke Mollema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl