NOS NieuwsAangepast

Verkrachte vrouw krijgt celstraf

De Noorse politiek vindt dat de regering niet krachtig genoeg heeft gereageerd op de veroordeling van een 24-jarige Noorse vrouw in Dubai.

Die vrouw, Marte Dalelv, deed aangifte van verkrachting door een collega, maar werd zelf veroordeeld voor buitenechtelijke seks en het drinken van alcohol. De rechter geloofde haar verklaring niet en gaf haar zestien maanden gevangenisstraf.

Hoger beroep

Dalelv is in hoger beroep gegaan. Dat dient in september. Tot die tijd verblijft ze in de plaatselijke Noorse Zeemanskerk. In een interview met de Noorse omroep NRK zegt ze dat de politie haar momenteel met rust laat. Maar ze kan niet weg, omdat de politie haar paspoort in beslag heeft genomen. Ook heeft ze geen geld meer.

De Noorse minister van Buitenlandse Zaken twitterde dat de vrouw alle steun krijgt tot het hoger beroep. Die uitspraak vonden veel Noorse politici te slap.

Middeleeuws

Erna Solberg, de leider van de conservatieven, noemt de veroordeling middeleeuws. Ze wil dat de regering de uitspraak krachtig veroordeelt.

De socialistische politicus Andreas Halse spreekt van een barbaarse behandeling. Andere politici vinden dat Noorwegen het proces moet proberen te beïnvloeden via economische sancties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl