2,5 jaar cel Vd Nieuwenhuijzen

Joep van den Nieuwenhuijzen is door de rechtbank in Rotterdam schuldig bevonden aan omkoping, faillissementsfraude, meineed, valsheid in geschrifte en het bezit van een vals paspoort. De zakenman, die bekend staat als de bedrijvendokter, kreeg een celstraf van 2,5 jaar (.pdf).

De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie. Het OM wilde dat Van den Nieuwenhuijzen 5,5 jaar de gevangenis inging.

Hoger beroep

Toch is de officier van justitie tevreden met de uitspraak. De rechtbank heeft in de strafmaat ook nog meegewogen dat het jaren duurde om de zaak voor de rechter te brengen. Anders was de straf een half jaar hoger uitgevallen.

Van den Nieuwenhuijzen heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Tijdens een persconferentie in de buurt van de rechtbank zei hij dat hij teleurgesteld is over de uitspraak. Hij gaat in hoger beroep.

Zwitserse rekening

De zakenman heeft volgens de rechtbank als eigenaar van de failliet gegane RDM-werf tussen 1999 en 2004 toenmalig directeur Willem Scholten van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam omgekocht. Zo mocht Scholten gratis wonen in een appartement in Antwerpen dat Van den Nieuwenhuijzen speciaal voor dit doel had gekocht. Ook heeft hij via zijn bedrijven 1,2 miljoen euro op een geheime Zwitserse rekening van Scholten gestort.

In ruil hiervoor heeft Scholten volgens justitie Van den Nieuwenhuijzen en zijn bedrijven bevoordeeld door coulant te zijn als er huurachterstanden waren. Ook gaf Scholten garanties af aan de zakenman. Dankzij die bankgaranties kreeg Van den Nieuwenhuijzen voor tientallen miljoenen euro's aan leningen bij banken. Door het faillissement van RDM hebben banken veel geld verloren.

Geraffineerd

Bij de faillissementsfraude ging Van der Nieuwenhuijzen volgens de rechtbank geraffineerd te werk. Elke keer als zijn bedrijven in zwaar weer terecht kwamen, werden grote bedragen buiten het bereik van schuldeisers gebracht.

De rechtbank sprak Van den Nieuwenhuijzen vrij van het opmaken van valse raamovereenkomsten met Scholten. In die overeenkomsten was de bereidheid van Scholten vastgelegd om Van den Nieuwenhuijzen te compenseren als een levering van onderzeeboten aan Taiwan niet door zou gaan. Volgens het OM waren ze vals, maar dat acht de rechtbank niet bewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl