NOS NieuwsAangepast

"Detroit niet alleen ellende"

Het faillissement van Detroit bevestigt voor velen het beeld van een stad die al decennialang in verval is. Maar volgens de Nederlander Edwin Schouten, die investeert in woningen in Detroit, is het er zeker niet alleen maar kommer en kwel. "Downtown zijn ze van alles aan het bouwen en er zijn genoeg wijken waar het goed toeven is," meent hij.

Detroit verliest al jarenlang inwoners. In de jaren 50 had de stad 1,8 miljoen mensen, nu nog maar 700.000. En daardoor zijn complete wijken verpauperd. Volgens Schouten is er een duidelijke splitsing ontstaan. "Je hebt sloopwijken, waar alle huizen leeg staan. Je hebt ook wijken waar nog wel wat mensen wonen, maar wat een beetje no-go-area's zijn. En je hebt de goede wijken die er prima bij liggen. De huizen zijn er mooi, de tuinen liggen er goed bij."

Wederopstanding

Schouten koopt woningen in die wijken om ze vervolgens te verhuren en heeft een bedrijf dat bemiddelt voor andere Nederlanders die in de woningmarkt Detroit willen investeren. Hij komt regelmatig in de stad, vorige maand was hij er nog. "Je hoort altijd verhalen over huizen die je voor 500 dollar kan kopen, maar dat is een beetje een onzinverhaal. Dat zijn echt huizen waar je niks meer aan hebt." Hij en andere Nederlandse beleggers kopen woningen van zo'n 33.000 tot 70.000 dollar, nog steeds weinig vergeleken met de Nederlandse huizenprijzen.

Schouten hoopt dat het faillissement van de stad goed uitpakt. Detroit hoopt hiermee van een gigantische schuldenlast van 19 miljard dollar af te komen. "Het is goed om de pijn nu te nemen, daardoor kan de stad een nieuwe start maken. Ik hoop dat de stad het voorbeeld van de autofabrikanten hier volgt. Die hebben na een faillissement een wederopstanding beleefd en maken nu weer recordwinsten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl