NOS NieuwsAangepast

Geen feesten Scheepvaartmuseum

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam mogen voorlopig geen openbare feesten worden georganiseerd. Burgemeester Van der Laan heeft dat besloten vanwege de dodelijke schietpartij tijdens het dancefeest Waterfront in het museum, eind mei.

De maatregel is ook bedoeld als waarschuwing voor exploitanten die hun gebouw verhuren voor feesten of andere evenementen. Zo'n evenement wordt weliswaar door een ander georganiseerd, maar de verhuurder blijft eindverantwoordelijk, zegt Van der Laan.

"Ook de ingehuurde organisator draagt verantwoordelijkheden voor een veilig feest. Maar de locatiehouder hoort zich daarvan te overtuigen", zegt een woordvoerder. Van der Laan stuurt een brief over de kwestie naar meer exploitanten.

Beveiligers

Op het feest in het Scheepvaartmuseum werd een man van 26 doodgeschoten. Er stonden beveiligers bij de deur, maar volgens bezoekers werd er nauwelijks gefouilleerd.

Op de binnenplaats van het museum, waar het dancefeest werd gehouden, mogen de komende drie maanden alleen museumbezoekers komen. In andere delen van het gebouw mogen voor onbepaalde tijd geen openbare feesten worden gehouden.

Voor het Scheepvaartmuseum maakt dat weinig uit, zegt directeur collecties Henk Dessens. Het museum heeft direct na de schietpartij besloten dit soort openbare feesten niet meer te organiseren.

Afhankelijk

"Wij houden het bij evenementen waarbij gastvrijheid en familierelaties centraal staan, zoals bruiloften en verjaardagsfeestjes," zegt Dessens. Die mogen nog wel worden georganiseerd, voorlopig alleen niet meer op de binnenplaats.

Desondanks is het museum "er helemaal niet blij mee" dat exploitanten volgens de burgemeester altijd eindverantwoordelijk zijn voor evenementen in hun gebouw. "Musea zijn erg afhankelijk van dit soort inkomsten. Maar wij respecteren het besluit van de burgemeester, en we gaan het uitvoeren."

De organisator van het dancefeest krijgt in Amsterdam twee jaar lang geen evenementenvergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl