NOS NieuwsAangepast

Australië weert bootvluchtelingen

Bootvluchtelingen die naar Australië gaan, worden voortaan meteen doorgestuurd naar Papoea-Nieuw-Guinea. Ze krijgen geen kans meer om in Australië een asielaanvraag in te dienen. Dat heeft de Australische premier Rudd afgesproken met de regering van Papoea-Nieuw-Guinea.

Papoea-Nieuw-Guinea brengt de vluchtelingen naar een eiland in het noorden van het land. Daar worden de asielaanvragen beoordeeld. Vluchtelingen die een verblijfsstatus krijgen, worden gehuisvest in Papoea-Nieuw-Guinea.

Volgens premier Rudd moet het plan mensensmokkel tegengaan. Hij beseft dat het een harde beslissing is die tot veel discussie zal leiden.

Verdrinken

Australië heeft al jaren te maken met een bootvluchtelingenprobleem. De oversteek vanuit Indonesië is gevaarlijk en geregeld verdrinken mensen die op gammele bootjes proberen naar het Australische Christmaseiland in de Indische Oceaan te gaan. Dat eilandje ligt relatief dicht bij Indonesië.

Een commissie adviseerde de regering vorig jaar om vluchtelingen te ontmoedigen om per boot naar Australië te reizen.

Het asielzoekerscentrum op het eiland in Papoea-Nieuw-Guinea heeft nu plaats voor 200 vluchtelingen. Het land heeft beloofd dat de capaciteit wordt uitgebreid naar 3000.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl