NOS NieuwsAangepast

Nigeria pakt oliediefstal aan

Nigeria wil de grootscheepse diefstal van olie harder gaan aanpakken. Uit een rapport blijkt dat dagelijks 400.000 vaten door diefstal verdwijnen. Dat is eenvijfde van de olieproductie van het Afrikaanse land.

De olie wordt illegaal afgetapt uit pijpleidingen van onder meer Shell in de Nigerdelta. Een klein deel daarvan wordt door de lokale bevolking zelf gebruikt, maar het overgrote deel wordt volgens het rapport illegaal geëxporteerd. Zo wordt er geleverd aan criminele organisaties op de Balkan en aan raffinaderijen in Singapore.

Oogje dichtknijpen

Nigeria roept nu een speciale commissie in het leven. Die moet onder meer 500 mensen die zijn vastgezet voor oliediefstal gaan vervolgen. Tot nu toe is daar nauwelijks werk van gemaakt. De verdachten kunnen gevangenisstraffen krijgen tot 21 jaar, zegt de gouverneur van de Nigerdelta.

De grote westerse oliemaatschappijen hebben Nigeria onder druk gezet om actie te ondernemen. Probleem bij de aanpak van de oliediefstal is dat lokale politiemensen meedoen aan de diefstallen of een oogje dichtknijpen. De bevolking in de Nigerdelta is erg arm en vindt dat ze recht heeft om mee te profiteren van de olierijkdom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl