NOS NieuwsAangepast

Hoge gasprijs schaadt industrie

De Nederlandse industrie heeft veel last van de hoge gasprijzen. Vooral de bedrijven die veel gas nodig hebben voor hun productie zoals staal- en chemische bedrijven dreigen de concurrentie met de Verenigde Staten te verliezen.

Door de schaliegasrevolutie is gas in de VS vier keer goedkoper dan in Europa. Bedrijven stellen investeringen uit of dreigen zelfs uit Nederland te vertrekken.

Grote bedrijven als AKZO, DSM en Tata Steel zuchten onder het dure gas. Voor deze bedrijven is het op dit moment niet interessant om te investeren in nieuwe Nederlandse fabrieken. Het verplaatsen van de productie naar de Verenigde Staten zou de bedrijven vele miljoenen Euro's per jaar schelen.

En die voorzichtigheid kost de Nederlandse economie groeikansen en werkgelegenheid. Niet alleen de industrie maar ook het kassengebied in het Westland verbruikt veel gas om de kassen op te warmen. Zij dreigen de slag met buitenlandse concurrenten te verliezen.

Fabrieken verplaatsen

Opvallend voorbeeld is het chemiebedrijf Avantium. Het bedrijf heeft een nieuwe techniek ontwikkeld om van suiker plastic flessen voor frisdranken te maken. Normaal zijn die PET-flessen van olieproducten.

Avantium wil 200 miljoen euro investeren in een fabriek. Maar het Nederlandse bedrijf overweegt nu de fabriek in de VS te bouwen. Het verschil in de gasprijs scheelt het bedrijf een energierekening van 10 miljoen euro per jaar.

Nederland maakt deel uit van de Europese gasmarkt. Die markt is in 2008 opgericht om meer concurrentie en lagere gasprijzen te verwezenlijken. Maar sinds de oprichting van de Europese gasmarkt zijn de prijzen alleen maar verder gestegen.

Russisch gas

Reden is dat het meeste gas niet uit de EU komt maar uit de gaslanden Rusland en Noorwegen. Deze landen rekenen hoge prijzen.

Vooral Rusland domineert met Gazprom de Europese gasmarkt. Rusland levert niet alleen gas aan Europa maar ook aan Azië. De vraag naar Russisch gas uit het oosten wordt steeds groter doordat de economie, vooral in China, hard groeit.

Maar ook Japan koopt veel Russisch gas. Door de tsunami zijn daar alle kerncentrales gesloten en Japan heeft extra gas nodig om aan de energievraag in het land te voldoen. Die extra vraag drijft de Russische gasprijs flink op.

Europese gasmarkt

Nederland heeft zelf een flinke gasvoorraad bij Slochteren. Maar vanwege de Europese gasmarkt mag het kabinet geen voordelig gas meer leveren aan het Nederlandse bedrijfsleven.

Nederland moet het gas aanbieden op de Europese markt en is dus ook gebonden aan de hogere Europese gasprijzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl