NOS WielrennenAangepast

Riblon wint koninginnenrit Tour

Christophe Riblon heeft Frankrijk de eerste ritzege in de honderdste editie van de Tour bezorgd. De renner van AG2R - La Mondiale won de koninginnenrit naar Alpe d'Huez.

De Fransman was de beste van een vroege kopgroep van negen renners, van waaruit hij, Tejay van Garderen en Moreno Moser nog overbleven. Op twee kilometer voor de top haalde hij Van Garderen in, ging erop en erover en bereikte solo de finish.

Bij de klassementsrenners vielen flinke klappen. Zo verloor Alberto Contador een minuut op geletruidrager Chris Froome, die deze rit achter Nairo Quintana en Joaquim Rodríguez eindigde, maar in wezen goede zaken deed.

Bauke Mollema moest bij de tweede keer Alpe d'Huez snel lossen, net als Laurens ten Dam, en hij zakte van de vierde naar de zesde plaats. Ten Dam staat nu tiende.

Twee keer Alpe d'Huez

Omstreeks 12.30 uur begon het peloton aan de koninginnenrit van deze Tour. De renners moesten op hun 172 kilometer lange weg naar de meet zes cols over en voor het eerst in de geschiedenis kregen ze twee keer de, met honderdduizenden fans volgepakte, Alpe d'Huez voorgeschoteld.

Vooraf hadden veel renners hun zorgen geuit over de afdaling van de Sarenne, direct na de eerste beklimming van de Alpe d'Huez. Die was al gevaarlijk omdat het wegdek deels onverhard is en zou volgens velen, onder wie geletruidrager Froome, onverantwoord riskant zijn.

Omdat er ook nog regen voorspeld was, zou de afdaling nog gevaarlijker zijn, maar organisator ASO gaf geen krimp.

Negen man slaan substantieel gat

De start vond nog plaats onder een strak blauwe hemel en Johnny Hoogerland was een van de eerste aanvallers. Froome moest direct aan de slag om aanvallen op zijn gele leiderstrui te pareren.

Lars Boom, Arnold Jeanneson, Riblon, Andrey Amador, Van Garderen, Sylvain Chavanel, Tom Danielson, Jens Voigt en Moreno Moser sprongen na twintig kilometer weg en begonnen op 62 kilometer met een voorsprong van 7.40 op het peloton aan de eerste beklimming van de Alpe d'Huez. Tussen de koplopers en het eerste peloton reden nog Nicolas Roche en Sergio Paulinho van Contadors Saxo-ploeg.

Maar het plan met twee vooruitgeschoven Saxo-pionnen leverde niets op, want op de flanken van de 'Hollandse Berg' werden de twee door de Sky-ploeg opgeraapt.

Mislukte aanval Contador

Na de eerste beklimming van de Alpe d'Huez reden Riblon, Moser, Van Garderen en Voigt op kop. Van Garderen viel weg na materiaalpech, Riblon belandde in de sloot en Voigt hapte naar adem, waardoor Moser ineens alleen aan de spits reed.

De angst voor regen tijdens de afdaling van de Sarenne bleek ongegrond, want het bleef droog. Contador viel daar aan met zijn Saxo-ploegmaat Roman Kreuziger maar tot paniek bij Froome leidde dat geenszins.

Van Garderen en Riblon vonden nog voor de voet van de Alpe d'Huez het wiel van Moser weer en het trio begon met 7.20 voorsprong aan de tweede beklimming van de alpencol. In het peloton zaten alle favorieten nog keurig bij elkaar.

Mollema en Ten Dam moeten afhaken

Bij de tweede beklimming van de Alpe d'Huez gebeurde er ineens van alles: zo moesten de Belkin-kopstukken Mollema en Ten Dam al snel de groep met favorieten laten gaan en gaf Movistar ineens gas in een poging Quintana of Valverde naar de etappezege te loodsen.

Halverwege de klim spurtte Froome weg bij Contador, Rodriguez, Quintana en Valverde. Quintana reed moeiteloos naar zijn wiel en Rodriguez volgde snel, maar Contador en Alejandro Valverde moesten passen.

En een paar kilometer voor de finish meldde Porte zich ineens weer aan het front tot vreugde van kopman Froome. Maar ook hij kon niet voorkomen dat Quintana en Rodriguez een gaatje sloegen met Froome, die in de slotkilometers niet genoeg energie over had en Porte nog stuurde om eten te halen.

Ondanks de 'hongerklop' van Froome liep hij opnieuw verder uit op Contador, die nu op ruim vijf minuten staat en op zijn beurt Quintana tot elf seconden in het algemeen klassement zag naderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl