NOS NieuwsAangepast

Schäuble: geen clementie Grieken

De Duitse minister van Financiën Schäuble heeft in Athene gezegd dat Griekenland niet onder het strakke bezuinigingsbeleid uit kan. Het is het eerste bezoek van Schäuble aan Athene sinds de crisis in 2009 uitbrak.

Het bezoek is omgeven door strenge veiligheidsmaatregelen. De hele dag geldt in de binnenstad van Athene een demonstratieverbod. Vierduizend agenten zijn op de been om de orde te handhaven.

Schäuble zei dat Griekenland niet ontkomt aan structurele en fiscale hervormingen. Veel Grieken zien hem als de man die Griekenland een streng bezuinigingsbeleid oplegt, waardoor veel mensen hun baan verliezen en in armoede raken.

Betoging

In oktober vorig jaar gold ook een demonstratieverbod bij het bezoek van bondskanselier Merkel aan Athene. Niettemin waren toen tienduizenden betogers op de been. In cartoons werd Merkel als een nazi afgebeeld. Schäuble werd vandaag beschimpt in de linkse pers.

De linkse partij Syriza noemt het demonstratieverbod fascistisch en ondemocratisch. Stakende ambtenaren in Athene hebben toch een betoging aangekondigd. Als die er inderdaad komt, zal Syriza zich daarbij aansluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl